Види тканин та їх опис від Констар

Види та характеристики тканини 

Всі тканини поділяють на штучні, натуральні та змішані. Такий розподіл по категоріях залежить від типу волокон, які входять до їх складу. Першу групу складають тканини на основі синтетичних матеріалів, до другої входять лише природні компоненти, а третя група містить в собі обидва види волокон. Для того, щоб не помилитись із вибором матеріалу, потрібно знати, які бувають тканини і про їх особливості.

Для пошиття одягу здебільшого застосовують натуральні та змішані тканини, види яких, в свою чергу, ділять на певні групи. Наприклад, природні матеріали розподіляють на вовняні, шовкові, льняні та бавовняні. Кожна з груп має свої особливості, які необхідно враховувати під час вибору тканини в магазині Констар.

Шовкова група

Характеристика даного виду тканин здебільшого обмежується описом зовнішнього вигляду. Шовкові тканини блищать та переливаються на сонці, легкі, та приємні на дотик. Також вони мають такі властивості, як:

  • гігроскопічність;
  • міцність;
  • несхильність до усадки;
  • пружність;
  • тканина добре драпірується.

Виробництво шовку це доволі важкий процес, який потребує значних фінансових затрат. Тому, природній матеріал має високу вартість. Сировиною для виробництва цієї тканини є нитки з коконів шовкопряду, які після спеціальної обробки, розмотують.

Є декілька видів плетіння ниток в процесі виробництва шовкових матеріалів:

  1. Атласне. Матеріал має матову виворітну сторону та блискучу лицьову. Недолік такого матеріалу – високий рівень висипання та ковзання в процесі розкрою. Таким способом одержують сатин та атлас.
  2. Полотняне. Щільність тканини корегується за рахунок збільшення кількості ниток в процесі плетіння. Плетіння використовують для виробництва шифону та крепдешину.
  3. Саржеве. Нитки перетинаються з асиметричним зсувом. В результаті виходить тканина з дрібним рубчиком на лицьовій поверхні. Даний спосіб підходить для виробництва постільної білизни та підкладочної тканини.
  4. Комбіноване. Поєднання різних видів плетіння дозволяє покращити якості матеріалів.

За призначенням шовкові тканини бувають підкладочними, меблево-декоративними, технічними, для пошиття блузок, суконь, сорочок та костюмів.

Бавовняна група

Тканини із бавовни користуються чималою популярністю завдяки ряду позитивних властивостей, таких, як:

  • здатність добре вбирати вологу;
  • доступна ціна;
  • стійкість до зношування;
  • м’якість;
  • екологічність.

Великим недоліком бавовняних матеріалів є високий процент усадки. Для покращення якостей її волокна комбінують з іншими видами, в тому числі синтетичними. За призначенням дані тканини поділяють на технічні та побутові.

Тканини із бавовни класифікують також за сезонними ознаками, а саме, демісезонні, літні, зимові.

Демісезонні тканини

Виготовлення тканин здійснюється саржевим та полотняним плетінням. Даний тип матеріалу характеризується значною вагою, посиленою структурою, товщиною та міцністю. Демісезонними матеріалами є креп, тафта, поплін, шотландка та інші тканини.

Літні тканини

Частіше за все це легкі, світлі матеріали. До цієї категорії відносяться батист, маркізет, перкаль. Виготовляються шляхом полотняного та комбінованого плетіння.

Зимові тканини

Зазвичай це ворсові тканини або з рубчиком. Підвищена щільність та ворсистість досягається за рахунок начісування уточних ниток. Сюди відносяться фланель, бумазея, байка.

Детальніше: про магазин Тканини оптом

Вовняна група

Натуральні вовняні тканини на 100% складаються із природньої сировини. Але за стандартами якості можливе додавання 5% синтетичних волокон. Для виготовлення таких тканин використовують овечу, козячу та верблюжу вовну.

Основною властивістю даних матеріалів є здатність на протязі довгого часу зберігати тепло. Із недоліків можна виділити накопичення статичної електрики, важкий процес розкрою та високі вимоги щодо догляду.

Льняна група

Лляні тканини характеризуються високим рівнем міцності, гігроскопічністю, доброю теплопровідністю, стійкістю до зношування. Значним недоліком цих матеріалів є те, що вони дуже мнуться та важко піддаються прасуванню. Тканини з льону застосовують для пошиття постільної білизни, полотенець, та одягу.

Також виділяють окрему групу цих тканин, які застосовують в технічних цілях. З них шиють мішки, різноманітні упаковки, чохли та полотнища. Назви льняних тканин часом перекликаються з шовковими та бавовняними, наприклад, рогожа, гобелен, вісон та ін.

Тканини змішаного типу

До цієї групи відносяться тканини в складі яких є натуральні та синтетичні волокна. Якщо говорити про шовк, то його здебільшого комбінують з віскозою, капроном, поліпропіленом. Це робить тканину більш цупкою, важкою та жорсткою.

Бавовну комбінують із лавсаном, капроном та віскозою, отримуючи в результаті матеріали з більш високими експлуатаційними властивостями.

Напівшерстяні тканини виробляють із додаванням до основної сировини поліпропіленових, капронових та лавсанових волокон. Такі матеріали стійкі до зношування та добре зберігають тепло. Синтетичні волокна надають готовим виробам більш презентабельний зовнішній вигляд та проявляють антистатичний ефект.

Льон комбінують з синтетичними волокнами задля того, щоб усунути жорсткість, зменшити усадку та покращити процес драпірування. Фактура тканини при цьому не змінюється.

Також до даної групи відносяться трикотажні тканини, для виробництва яких застосовують практично всі вищеперераховані волокна.

Де вибрати тканини в Києві, Харкові і по Україні

Інтернет магазин тканин Констар пропонує широкий асортимент тканин для пошиття сумок, одягу та аксесуарів. Наша компанія займається реалізацією якісної продукції з 1994 року.

За цей час ми здобули бездоганну репутацію, співпрацюючи лише з перевіреними виробниками.

В нашому магазині ви можете замовити товар оптом та вроздріб за доступними цінами.

Ми доставляємо замовлення в усі міста України. У Києві та Харкові можливий самовивіз.