Матеріал Cordura — міцність та надійність.

Якщо ви вже працювали з матеріалом Cordura, то напевно знаєте, що це надміцний нейлоновий матеріал з особливою структурою нитки, з водовідштовхувальним просоченням та поліуретановим покриттям. А чи знали ви, що спочатку цей матеріал призначався тільки для потреб американської армії, та завдяки своїм неперевершеним властивостям завоював популярність у всьому світі та в наш час використовується в різних сферах. Давайте разом дізнаємося більше про це матеріал.

Історія створення:

Все почалося у 1935 році у Нью-Йорку завдяки експерименту. Компанія Du Pont шукала способи створити якісну та міцну тканину. Завдяки поєднанню трьох компонентів: води, етилового спирту та кам’яновугільної смоли це вдалося. Матеріал відрізнявся надзвичайною міццю, його навіть планували назвати No-Run «Не Розпустиш», але назву змінили на менш претензійну — Nylon. Саме цей матеріал став основою для створення Cordura.

У 1967 році, після неодноразових спроб удосконалення матеріалу було врешті створено Cordura. Матеріал зробили надміцним та вологонепроникним. Тканина Cordura змінила підхід до створення робочого одягу, спорядження для активного відпочинку та стилю життя. Ці тканини захищали героїв на передовій та дають змогу любителям пригод прокладати нові шляхи. Та через високу технологічність та складність виготовлення тканина одна з найзатратніших у виробництві.

Щоб виробництво якісної воєнної амуніції стало доступним для українських виробників — ми у Konstar розпочали постачання надміцного, але бюджетнішого нейлонового матеріалу.

Матеріал Konstar пройшов контроль та отримав протоколи випробувань, що підтверджують дотримання вимог Міністерства оборони України. Обирайте Konstar, якщо вам потрібна справжня якість та надійність, як у Cordura, але ви бажаєте значно скоротити витрати на закупівлю (посилання)

Склад: 100% нейлон

  • Поверхнева густина 254 (норма МОУ 254)
  • Кількість ниток на одиницю довжини на основі 180/10, що перевищує норму МОУ 130/10
  • Розривне навантаження по основі 3270 (норма МОУ 2000)
  • Стійкість до тертя 4 бали
  • Стійкість тканини до зволоження 5 балів
  • Стійкість до дії мастил 5 балів

Cordura — властивості та використання

Cordura має свій власний запатентований метод створення, він полягає у щільному скручуванню ниток нейлону та подальшого їх комбінування спеціальним плетінням. Матеріал Cordura обробляють у кілька етапів, що дозволяє на виході отримати якісне полотно.

— щільність матеріалу може бути від 100 denier до 1000 denier, звертайте увагу на позначку поруч з назвою, наприклад Cordura 600D

— посилена водостійкість — рівень водостійкості сягає 5 тисяч водяного стовпа

— стійка до вогню — температура плавлення 210-245°C, тобто ймовірність займання мінімальна

— добре пропускає повітря, і навіть пар — breatheability показники 500 г/м2 за добу

— найвищий рівень зносостійкості — згідно з тестом StollTester стійкість до зносу понад 7,6 тисячі оборотів.

— рівень міцності на розрив у 4 рази більший, ніж в інших типів тканин

— тривалий експлуатаційний період — WR та PU покриття наноситься шарами в кілька етапів, що посилює стійкість тканини

— не боїться прямих променів сонця — не тьмяніє, не деформується

Волокно в процесі виготовлення отримує різну фактуру, тканина може бути більш тонкою або міцною, легкою або важкою, а також мати різний колір.

Завдяки надзвичайним характеристикам матеріал спочатку використовували для армії, а потім почали випускати з тканини протиударні наколінники та налокітники, бронежилети, розвантажувальні жилети, чохли, рюкзаки, військовий одяг та спеціальне екіпірування для мирного населення. А ще згодом, тканина стала використовуватися під час виробництва рюкзаків, робочого одягу, взуття, одягу для туристів, любителів екстремальних видів спорту.

Cordura — догляд за матеріалом

Доглядати за матеріалом Cordura дуже просто: своєчасно протирайте забруднені ділянки вологою м’якою тканиною або серветкою. Коли з’являється необхідність — скористайтеся пральною машинкою. Зауважте, після прання, або значного намокання Кордуру необхідно сушити у розправленому вигляді, захистивши її при цьому від яскравого сонця. Гладити тканину не завжди потрібно, адже вона чудово тримає потрібну форму у будь-який час.

Cordura порівняння з іншими матеріалами та недоліки

Для прикладу візьмемо дуже схожі за якостями матеріали Oxford — досить надійний та дешевший матеріал з поліестеру та Cordura — ще більш надійний, але дорожчий матеріал з нейлону.

Кордура — ​​дуже міцна та надійна тканина, що виглядає дуже солідно. Матеріал стійкий до зношування, при крої краї не обсипаються, надірвана або порізана частина далі не рветься, має високий рівень водостійкості. При цьому матеріал дорогий та важкий, на морозі сильно твердне (твердне водостійке просочення), а якщо все ж таки промокне — дуже довго висихає.

Оксфорд за своїми властивостями дуже нагадує Кордуру, і може здаватися, що основна різниця між матеріалами — це вартість. Проте Оксфорд менш міцний матеріал — Кордура перевищує показники міцності у 4-5 разів. А ще вироби з Оксфорду часто спочатку навіть вологостійкіші, ніж з Кордури. Однак, оскільки просочення наноситься вже після плетіння, з часом Оксфорд схильний до втрати вологостійких якостей. Та навіть за цих умов при звичайному побутовому використанні вироби з Оксфорда легко служать 10 й більше років без істотної втрати властивостей та зовнішнього виду.

Якщо підсумувати, то для звичайного використання, пошиття рюкзаків для школи, спортивних сумок Оксфорда достатньо — матеріал може прослужити десятки років, якщо правильно його використовувати. Але якщо ви бажаєте досягти справжньої якості для виробів, що потребують інтенсивного використання: пошиття тканинних валіз, туристичних рюкзаків, спец одягу, воєнної амуніції обирайте Кордуру.